House in Suzaku

Nara, Nara
Hiroyuki Hirai

A house in a newly developed residential area in the outskirts of Nara. The basic elements are two separate 9 by 5.4 meter volumes staggered in height and connected by a slope. The composition is that one volume in the east would contain the public areas: living, dining and the roof garden; while one volume in the west would contain the private areas: bedrooms and a tea ceremony room. In between these volumes is the courtyard which provides green nature and which prevents direct sight from one volume to the other because of the staggered height of the volumes. The house is an courtyard type, but is not intended to refuse the city, rather have a controlled openness.
This is done through the wood louver walls, glass surface layering of the awning window louvers. These give depth to the outside space in relation to the townscape. With these the garden assumes two faces: a semi-closed one in relation to the townscape and an open liberating one for the interior space of the house while reinforcing the character of the private spaces.